Sfatul constructorului

Alegerea terenului

Constructia unei case trebuie sa inceapa cu alegerea terenului care este de o importanta majora si nu trebuie ignorata. In alegerea terenului de construcţii un rol important il are forma proprie a terenului. Cea mai avantajoasă formă a terenului pentru construirea unei case, mai ales în cazul loturilor mai mici, au formele dreptunghiulare cu proporţia laturilor de 2:3. Latura mai scurtă fiind cea orientată spre comunicaţia de acces. Parcelele plane sau uşor în pantă de maxim 10 % sunt mai avantajoase pentru o construcţie.

In primul rand terenul trebuie sa fie construibil, sa fie intravilan, sa corespunda cerintelor impuse in certificatul de urbanizm, sa aiba deschidere la strada sau o cale de acces de minim 4 m (o servitute de trecere). Trebuie evitata constructia pe terenuri inundabile, cu risc de alunecari de teren, sau pe care exista magistrale de gaze, fibre optice, linii de inalta tensiune, canale de irigatii, canale de desecare etc.

Hidroizolarea fundatiilor si a subsolurilor, o necesitate!

Pentru un mediu sanatos si prevenirea aparitiei mucegaiului este important ca fundatia si subsolul casei tale sa fie protejate de infiltratiile de apa pentru a se evita deteriorarea structurii si aparitia igrasiei. Este foarte important sa se acorde o mare atentie izolatiei fundatiei.

În cazul în care problema cu care ne confruntăm este o simplă umezeală sau apă fără presiune hidrostatică (de exemplu infiltraţii de la ploi), se recomandă ca aplicarea hidroizolaţiei să se facă pe partea exterioară a zidurilor subsolului, adică pe partea afectată de apă pentru a stopa infiltratia.

Pentru acoperirea zidurilor subsolului pe exterior se poate folosi mortar hidroizolant creand un strat hidroizolant care:

  • Conferă o hidroizolaţie eficientă.
  • Permite respiraţia zidurilor şi asigură viabilitatea şi utilitatea subsolului.
  • Se caracterizează prin fiabilitate şi durabilitate, materialul fiind anorganic.

Insa dacă acoperirea exteriorului nu este posibilă, mortarul hidroizolant se poate aplica si pe interior având o aderenţă puternică la suport şi rezistenţă mare la presiunile negative.

Pentru construcţiile noi, la betonarea elementelor subsolului, se recomandă adăugarea în beton a aditivului plastifiant şi impermeabilizant de masă, în proporţia de 0,2-0,5% din greutatea cimentului.

Acesta este special conceput pentru impermeabilizarea si protejarea fundatiilor, peretilor subterani sau partial ingropati, structurilor de retentie a apei, putand fi aplicat direct in beton, zidarie si tencuiala din ciment. Insa trebuie sa se tina cont de un lucru foarte important: ca stratul suport sa fie neted, fara praf, particule desprinse, grasimi sau uleiuri.

Cum ne pregatim casa de sezonul rece?

Odata cu venirea sezonului rece este foarte important sa ne pregatim atat noi cat si casa. Desigur ca acoperisul ar trebui sa fie primul element asupra caruia sa se intervina, daca este cazul. Acoperisul este o investiție pe termen lung care asigura nu numai confortul, ci si rezistența in timp. De aceea daca ați identificat posibile probleme la nivelul acoperisului, ele trebuiesc remediate altfel in timp pot periclita elementele constructive ale casei, ba chiar si structura de rezistenta a acesteia.

O prima diagnosticare al acoperisului ar fi aspectul acestuia care poate semnala multe nereguli. In cazul in care profilele de tabla de pe acoperis sunt uzate si degradate, atunci este vorba despre o deteriorare majora iar acoperisul casei necesita inlocuire.

Pentru a preveni unele riscuri cu care va puteti confrunta este bine sa tineti cont ca la cumpararea acoperisului sa dati o mare importanta accesoriilor, sistemului de jgheaburi si burlane, sistemelor de protectie, profilelor de inchidere si garanției asociate produsului. Nu doar grosimea tablei este relevanta, ci mai ales calitatea aliajului de otel si a straturilor de protectie, pentru ca acestea sunt elementele care vor conferi acoperisului rezistenta in timp. Si tineti minte ca numarul de jgheaburi si burlane necesar pentru un acoperis este prevazut in planul de sarpanta, care trebuie realizat inainte de inceperea lucrarilor de motaj al acoperisului.

De asemenea aveti nevoie de un sistem integrat pentru scurgerea apelor pluviale cu pante de inclinare, sisteme de prindere si coturi gândite de asa natura incât apa sa fie evacuata usor, evitând colmatarile cu frunze, acumularile generate in urma ninsorilor abundente sau alte elemente care ar putea impiedica o buna functionare a sistemului.